Blaasontsteking en Zwanger

Bijna alle zwangere vrouwen kennen het wel; het vele moeten plassen. Je kan hier al vroegtijdig in je zwangerschap mee te maken krijgen. Hieronder leggen we uit, waarom je vaker moet plassen, wat je moet doen om blaasontsteking te voorkomen of wat je moet doen als je blaasontsteking hebt. Ook geven we tips om goed te plassen.

Tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan het al zo zijn dat je vaker moet plassen. Dit heeft te maken met een combinatie van hormonen, een hoger bloedvolume en je nieren die harder gaan werken. In het tweede deel van je zwangerschap (4 t/m 6 maanden) kan dit gevoel juist weer afnemen om vervolgens de klachten in de laatste maanden weer te verwelkomen. In de laatste 3 maanden heeft het te maken dat je baarmoeder op je blaas drukt, waardoor er gewoonweg minder ruimte in je blaas zit.

Blaasontsteking en zwanger

Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans om blaasontsteking te ontwikkelen. Het slijmvlies van je blaas is dan ontstoken. Dit kan komen, als er nog urine achter blijft in je blaas na het plassen. Er zitten als je zwanger bent meer voedingsstoffen in je urine en dit gaat sneller ontsteken.

Symptomen van een blaasontsteking

- het gevoel hebben steeds te moeten plassen
- per keer plas je minder, soms slechts enkele druppels
- plassen is pijnlijk
- er kan bloed in je urine zitten
- je urine kan er troebel uit zien en sterker ruiken
- pijn in onderbuik of rug
- je kan verhoging hebben

Als je denkt blaasontsteking te hebben, breng dan wat ochtend urine naar je huisarts, deze kan met een simpele test kijken of dit klopt. Zo nodig maken ze een kweek van je urine om nogmaals te kijken of er bacteriën in zitten en welke. Als je blaasontsteking hebt krijg je meestal een antibioticakuur mee van je huisarts. Het is belangrijk om een antibioticakuur af te maken.

Blaasontsteking voorkomen

- goed plassen*
- drink voldoende, het liefste water (1,5 a 2 liter per dag)
- het drinken van cranberrysap of wat citroensap in water (maakt je urine zuurder)
- draag katoenen ondergoed en geen inlegkruisjes, dit kan gaan broeien
- na het vrijen plassen, hiermee spoel je bacteriën weg

Goed plassen*

Tips om goed te plassen:

Negeer het plasgevoel niet en neem de tijd om goed te plassen. Ga rechtop op het toilet zitten en maakt je rug wat hol. Probeer je bekkenbodem te ontspannen en ga niet persen. Als je geplast hebt, blijf dan nog even op het toilet zitten, vaak zit er nog een beetje urine in je blaas. Kantel je bekken een aantal keer om het laatste restje urine kwijt te raken. Afdrogen doe je van voren naar achter.

Heb jij nog meer goede tips? laat het onderstaand in een reactie aan ons weten!

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.