De echo: Een blik op je ongeboren kindje!

| Geen reacties

Wanneer je zwanger bent maak je een bijzondere en ook spannende periode mee. Je wilt weten wat er met je lichaam gebeurt en daarnaast ben je ook benieuwd naar hoe je kindje zich aan het ontwikkelen is. Om te kijken wat de voortgang en de ontwikkelingen zijn van je baby in de buik kun je gebruik maken van een echo.

De echo

Er zijn verschillende soorten echo’s in het traject van je zwangerschap. Wanneer je net ontdekt hebt dat je zwanger bent kun je een ‘vroege echo’ laten doen. Deze is meestal op eigen kosten, tenzij deze om medische redenen plaatsvindt. De vroege echo is vooral bedoeld om de zwangerschap te bevestigen.

De eerste officiële echo die je krijgt is de termijnecho, hierbij wordt gekeken hoe lang je zwanger bent om zo de uitgerekende datum in te kunnen schatten. Deze echo plan je in bij de verloskundige, meestal zodra je weet dat je zwanger bent en een intakegesprek hebt gehad. Daarnaast heb je ook nog de 20-weken echo. Hierbij wordt vooral gekeken of er geen afwijkingen zijn, of het kindje voldoende groeit en of er voldoende vruchtwater is.  Deze twee echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De pretecho

Naast de eerde genoemde echo’s kan het natuurlijk goed zijn dat je nog geen genoeg hebt van de aanblik van je kindje! Gelukkig heb je dan als jonge ouders nog meerdere mogelijkheden voor een zwangerschapsecho. Zo heb je de pretecho. Bij de pretecho wordt er een echo gemaakt puur om weer eens naar je baby te kunnen kijken. De pretecho kan zowel bestaan uit een 2D, 3D of 4D echo. De mooiste tijd voor het maken van een pretecho is tussen de 20 en 30 weken. Je kunt namelijk ongestoord naar je kindje kijken en genieten, vaak krijg je dan nog een mooie foto of video mee naar huis, leuk om terug te kijken maar zeker ook leuk om nog eens te laten zien aan je kind als deze later groot is. Een pretecho wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar.

Andere opties

Tegenwoordig heb je ook een draagbare echoscoop, de Mobius, die kun je door middel van een USB-kabel op je telefoon aansluiten.  Met behulp van speciale software kun je dan je kindje bekijken wanneer je het apparaat over je buik beweegt. Nadeel is vooral het kostenplaatje van zo’n € 7.500! Voor dat geld kun je dan beter wat pretecho’s laten maken!
Bekijk in dit filmpje hoe mooi je jouw ongeboren kindje al kunt bekijken!

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.