Feiten en fabels over je zwangerschap

| Geen reacties

Als je zwanger bent, komen de meest bijzondere verhalen ten tafel. Denk maar aan de volgende uitspraak: “Draag je je buik hoog, dan is het een meisje, draag je je buik laag, dan is het een jongen”. Dit zou komen, omdat jongens doorgaans iets meer wegen dan een meisje. Het klopt wel dat jongens gemiddeld iets meer wegen bij de geboorte, maar het gaat om 100 gram verschil.

Hieronder een aantal bekende feiten en fabels over je zwangerschap

Voor twee eten: fabel

Je mag dan nu wel met z’n tweeën zijn, eten voor twee is zeker niet nodig. De gemiddelde vrouw met een normaal gewicht voor de zwangerschap, heeft ongeveer slechts 300 extra calorieën per dag nodig om haar baby’s groei te bevorderen. Dat is grofweg het aantal calorieën in een glas magere melk en een halve boterham. Een vrouw met een normaal gewicht mag ongeveer ongeveer 12 tot 17 kilo aankomen tijdens de zwangerschap. Bij een vrouw met overgewicht is dit minder. Vrouwen die meer dan 25 kilo aankomen bij het dragen van één kind hebben een verhoogd risico op een keizersnede. Daarnaast is het ook nog eens lastig om extra zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

Seks tijdens de zwangerschap is gevaarlijk: fabel

Het kan geen kwaad om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Je baby zit veilig in je baarmoeder, je zal hem dus geen pijn doen. Ook het hebben van een orgasme heeft geen gevolgen voor je kindje, tenzij je een verhoogde kans op vroeg geboorte hebt. Je arts kan je dan adviseren geen orgasme te krijgen. Sommige vrouwen kunnen juist extra van seks genieten tijdens de zwangerschap. Je tepels, schaamlippen en clitoris zijn dan beter doorbloed waardoor je sneller geprikkeld wordt. Genieten dus!

Seks bevorderd de bevalling: feit

In sperma zit de stof prostaglandine, wat de geboorte opwekt. Ook een orgasme kan bijdrage aan de bevalling. Bij een orgasme spant je buik zich aan en je hebt de kans dat je baarmoeder deze beweging over neemt. Zijn je vliezen gebroken, heb dan geen seks meer er mag niks in je baarmoeder komen.

Borstvoeding als anticonceptie: feit

Dit is een lastig onderwerp. Het is namelijk mogelijk een bescherming van 99,0% – 99,5%  te behalen tegen zwangerschap door het geven van borstvoeding. Echter moet je dan, zoals ze dat noemen, Ecologische Borstvoeden. Dit houd in, dat er tussen de voedingen maximaal 4 uur mag zitten. Met de Lactatie Amenorroe Methode kun je een bescherming van 97-99% behalen, ook hiermee zit je aan strenge ‘regels’ vast. Feitelijk gezien is het dus mogelijk borstvoeding als anticonceptie te gebruiken. Je moet dan wel over veel wilskracht en regelmaat beschikken. Er zijn verschillende soorten anticonceptie die je kunt gebruiken als je borstvoeding geeft. vraag je huisarts naar de mogelijkheden.

Door het geven van borstvoeding verlies je gewicht: feit

Tijdens je zwangerschap maak je extra lichaamsvet aan. Het aanleggen van een extra vetlaag komt nog uit vroeger voort toen we geen voedsel in overvloed hadden. De extra vetlaag was nodig om borstvoeding te kunnen geven, aangezien het geven van borstvoeding extra energie vraagt. Als je borstvoeding geeft en niet meer eet dan je nodig hebt, zal je merken dat je geleidelijk zal gaan afvallen. In de eerste vier a zes maanden gaat dit gemiddeld om 0,6 tot 0,8 kilo per maand. Vrouwen die na zes maanden borstvoeding blijven geven, blijven afvallen, al is dit meestal minder dan daarvoor het geval was. Vrouwen die geen borstvoeding geven, moeten er zelf meer aan doen om het extra gewicht weer kwijt te raken.

Alcohol tijdens de zwangerschap is slecht: feit

Mensen lijken nog steeds te twijfelen, maar alcohol tijdens de zwangerschap is slecht. Je baarmoeder is geen filter voor alcohol, zoals vele denken. Je baby krijgt evenveel alcohol (promilage) in zijn of haar bloed als jij! Dit kan leiden tot beschadiging van organen en hersenen en bijvoorbeeld een groeiachterstand. Speel dus op veilig en drink niet tijdens je zwangerschap!

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.