Foliumzuur en zwangerschap

Foliumzuur en zwangerschap, de meeste vrouwen die zwanger zijn of willen worden zullen wel gehoord hebben van de combinatie. Foliumzuur ook wel bekend als vitamine B11 is een belangrijke vitamine als je zwanger wilt worden, maar waarom en wanneer moet je het slikken en wat doet het precies.

Wat is foliumzuur eigenlijk?

Foliumzuur is een vitamine die met name voorkomt in zuivel, vlees, volkorenbrood en groene groenten. Bij gezonde voeding krijg je als volwassene voldoende foliumzuur binnen, ongeveer 0,2 mg per dag. Een aanstaande moeder heeft echter voor een goede gezondheid van haar zelf en haar kindje ongeveerhet drievoudige nodig! Deze hoeveelheden kun je niet uit je voeding halen en daarom is het noodzakelijk om extra foliumzuur te slikken.

Wat is de functie van foliumzuur?

Uit onderzoek blijkt dat foliumzuur helpt bij het voorkomen van een open ruggetje. Deze ernstige afwijking aan de ruggengraat en/of schedel kunnen gevolgen hebben

variërend van motorische problemen tot geestelijke handicaps en in het ergste geval zelfs de dood. In de aanlegfase sluit de ruggengraat zich niet goed om het ruggenmerg, waardoor de zenuwen daarin niet of onvoldoende beschermd zijn en zich niet of slecht ontwikkelen. Een open schedel is altijd dodelijk, het kindje wordt dan geboren met onderontwikkelde hersenen.

Wanneer begin je met foliumzuur?

Je lichaam heeft vier weken nodig om het foliumzuur gehalte optimaal te krijgen. Het is natuurlijk niet te voorspellen wanneer jij precies zwanger zult worden, daarom is het aan te raden om met foliumzuur te beginnen voor je probeert zwanger te worden. Deze periode kan veel langer duren dan vier weken, maar dit kan geen kwaad. Foliumzuur is een natuurlijke vitamine zonder bijwerkingen en is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en is zonder recept te verkrijgen.

Wanneer stop je er weer mee?

Wanneer je 2 maanden zwanger bent kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. De ruggengraat en schedel van je kindje zijn nu volledig gevormd en er kan geen open ruggetje meer ontstaan.

Wil jij zwanger worden? Begin dan nu al direct met het slikken van foliumzuur.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het gebruik van foliumzuur tijdens en voor de zwangerschap? Deel ze dan hier onder in een bericht!
Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.