Haaruitval na je zwangerschap, hoe komt dit?

| Geen reacties

De meeste vrouwen krijgen na de bevalling te maken met het fenomeen ‘haaruitval’. Hoe komt het dat we ineens zo veel haar verliezen?

Oestrogeen

Ook als het gaat om haaruitval na je zwangerschap, spelen hormonen een rol in dit verhaal. Tijdens je zwangerschap heb je meer van het vrouwelijke hormoon ‘oestrogeen’ in je bloed. Hierdoor wordt de groeifase en de levensduur van de haar verlengt wat een vollere bos haar tot gevolg heeft. Sommigen hebben het geluk dat deze bos haar er mooier en glanzender uit ziet terwijl het bij een ander een dikke bos stro wordt.

Haaruitval

Na de bevalling daalt het oestrogeen en krijgen je haren weer de normale levensduur. Dit betekend dat je, net als voor je zwangerschap, weer (meer) haren zal verliezen. Gemiddeld zijn dit tussen de 80 en 100 haren per dag. Ongeveer 3 tot 6 maanden na je bevalling wordt de haaruitval extremer. Dit komt, omdat de haren die je tijdens je zwangerschap extra had, nu beginnen uit te vallen. Je borstel en doucheputje zitten ineens vol met haren, iets wat je tijdens je zwangerschap (haast) niet meer had. In sommige gevallen is de haaruitval zo extreem, dat er kale plekjes ontstaan.

Andere oorzaken

Niet alleen de daling van oestrogeen zorgt voor haaruitval na je zwangerschap, ook stress kan hier een oorzaak van zijn. Daarnaast is het belangrijk voldoende rust te krijgen, goed en gevarieerd te eten, voldoende water te drinken en voldoende vitamines binnen te krijgen.


Wist je dat
wanneer je stopt met ‘de pil’ je ook last van meer haaruitval kunt krijgen? Ook dan heb je minder oestrogeen in je bloed.gevarieerd te eten, voldoende water te drinken en voldoende vitamines binnen te krijgen.

De haarcyclus

Het ‘leven’ van je haar bevat verschillende fases. Hieronder lees je wanneer je haar ontstaat, groeit, dood gaat en los laat.

Anagene fase (groeifase) duurt 2 tot 6 jaar, er groeit een nieuwe haarwortel, de productie van een nieuwe haar is begonnen
Catagene fase (overgangsfase) duurt 2 tot 3 weken, de groei van de haar neemt af, De haar bereidt zich voor om uit te vallen.
Telogene fase ( rustfase) 2 tot 4 maanden, er gebeurd niks meer met je haar en kan nu gaan uitvallen.

Wist je dat er een maximum aan je haarlengte zit? Een haar groeit immers maximaal 6 jaar.

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.