Mijn baby gaat kruipen!

Wanneer je kindje zal gaan kruipen is niet precies te zeggen. De ene baby gaat kruipen met 6 maanden, de ander pas met 12 maanden.

Tijgeren

De meeste baby’s beginnen met ‘tijgeren’. Dit betekent dat ze zich voortbewegen met hun armpjes terwijl het buikje op de grond ligt. Misschien heb je het soldaten wel eens zien doen. Tijgeren gaat het makkelijkst op een gladde vloer. Omdat kruipen op een gladde vloer lastiger is dan op een ruwe vloer, slaan sommige kindjes het kruipen over.

Bilschuiven

Sommige kinderen willen niet kruipen en bewegen zich voort door middel van ‘bilschuiven’. Dit doen ze door op hun billen te zitten en zich met één of twee beentjes af te zetten. Er zijn verschillende theorieën en meningen of dit wel of niet slecht is voor de ontwikkeling van het lichaam.

Kruipen

Niet elke kind zal gaan kruipen. Sommige redden zich prima met het tijgeren of bilschuiven en slaan het kruipen over. Dit is niet erg. Om te kunnen kruipen moeten de nek- en rugspieren sterk genoeg zijn. Ze moeten hun hoofdje zelf rechtop kunnen houden én ze moeten een reden hebben om zich vooruit te willen bewegen. Dit kan een speeltje zijn wat net buiten hun bereik ligt.

Het is belangrijk om te weten dat je je kindje niet kunt dwingen te kruipen, ze moeten het zelf willen. Wel kun je het stimuleren.

- Door je kindje op zijn buik te leggen, zal hij zijn spieren trainen zodra hij zijn hoofd omhoog doet, blijf hier wel bij!

- Leg je kindje dagelijks op en kleed op de grond, zo kan hij allerlei bewegingen maken.

- Leg een speeltje net buiten het bereik van je kindje, als hij het graag wil hebben zal hij zich proberen te verplaatsen.

Wist je dat?

Wist je dat veel kinderen eerst leren zich naar achteren te bewegen? Dit komt, omdat ze zich eerst met hun handen afzetten.

“Wil jij je kind gezond laten opgroeien? Het aantal kinderen met obesitas groeit dagelijks, maar jij hebt het heft in handen om hier iets aan te doen!” Bekijk direct deze recepten van Paleo Kids!! >>

De wereld veranderd

Eerder wist je altijd waar je baby was, namelijk daar waar jij hem neergezet had. Nu je baby zich zelf kan verplaatsen moet je veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

- Zorg dat er geen gevaarlijke spullen op de vloer liggen, als je kindje het te pakken krijgt stopt hij het in zijn mond. Door spullen in zijn mond te stoppen ontdekt hij dingen, dit is normaal.

- Pas op voor spullen die kunnen omvallen.

- Heb je lage stopcontacten? Zorg dan dat er kinderbeveiliging op komt.

- Planten kunnen giftig zijn, kijk na welke je in huis hebt.

- Kan je kindje in de keuken komen? Zorg er dan voor dat lades en kastjes vergrendeld zijn. Schoonmaakmiddelen en messen zijn geen speelgoed!

- Kan je kindje bij de trap komen? Zorg er voor dat je een traphekje hebt en leer je zelf aan deze steeds te sluiten. Zowel boven als beneden.

- Heb je huisdieren? Vooral bij honden is het verstandig goed uit te kijken, laat je kindje nooit alleen bij je huisdieren hoe erg je ze ook vertrouwd.

Tip…

Kruip eens zelf door je huis heen en bekijk de wereld door de ogen van je kindje. Wat is voor hem interessant? Lades die open kunnen? Openingen waar kleine handjes in klem kunnen komen te zitten? Een knikker achter de kast waar hij bij kan…..

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.