De motorische ontwikkeling van je baby

| Geen reacties

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Je kunt motoriek onder verdelen in 2 soorten, namelijk de grove- en de fijne motoriek. Grove motoriek is bijvoorbeeld lopen en zwemmen en fijne motoriek is pakken en schrijven.

Het begin

De ontwikkeling van de motoriek begint al in de baarmoeder. Zodra het kindje geboren is liggen ze met hun armen gebogen en knietjes opgetrokken. De handjes zijn gesloten, als een vuistje. Als de baby ontspannen is zullen de handjes opengaan en zal het grijpen als je hier je vinger inlegt. Dit is echter niet bewust, maar een reflex.

 

3 maanden

Bij de leeftijd van drie maanden is er al veel gebeurd. Zo kan het kindje zijn armen strekken en zijn handje draaien. De reflexen beginnen nu af te nemen en de baby krijgt meer controle over zijn lichaam. Zo heeft hij nu controle over zijn hoofd waardoor hij deze gericht naar iets toe kan draaien en zijn ogen kunnen nu voorwerpen volgen. De nekspieren worden ook steeds sterker. Als je je kindje op zijn buik legt kan hij zijn hoofdje en borst eventjes omhoog houden.

6 maanden

Als je kindje 6 maanden is, zal het zijn voetjes kunnen pakken en misschien zelfs zijn teentjes in zijn mondje stoppen. Ook kan hij dingen pakken. Leg je je kindje op zijn buik, dan kan hij zich zo ver omhoog drukken dat zijn borst en bovenste deel van zijn buik vrij van het oppervlakte liggen. Misschien zal hij proberen te tijgeren. Daarnaast kan hij zich van buik naar rug en rug naar buik rollen en kan ongeveer 30 seconden alleen rechtop blijven zitten. Hij kan speelgoed van zijn ene hand aan zijn andere hand overgeven.

9 maanden

Bij het bereiken van de 9 maanden kan je kindje al even alleen zitten en zijn evenwicht enigszins bewaren, hij zal zich proberen te herstellen als hij om dreigt te vallen, je moet hem nog wel in de `zithouding´ zetten. Met zijn handjes kan hij al kleine dingen pakken, hiervoor gebruikt hij zijn vingers als een pincet. Hij kan nu in beide handen een voorwerp vast houden. Als je kindje iets heeft om zich aan vast te houden zal hij misschien zichzelf gaan optrekken en gaan staan.

12 maanden

12 maanden, de ontwikkeling gaat door. Je baby kan nu zelf gaan zitten door zich op zijn buik te rollen en vanuit daar zijn beentjes te buigen en zich met zijn armen af te zetten. Zijn evenwicht is nu zo goed dat hij lekker kan spelen. Veel kinderen kunnen nu goed kruipen en met hulp van jou of het meubilair ook lopen.

16 maanden

Rond de 15/16 maanden kan je kindje gaan zitten vanuit rugligging. Zelfstandig gaan staan kan hij, als hij op zijn buik ligt. Ook kan hij nu zelfstandig lopen, al is ineens stoppen nog lastig. Let op! Je kindje kan nu de trap op kruipen, sluit daarom het traphekje.

1,5 jaar

1,5 jaar, je kindje kan nu naast vooruit lopen ook een paar stappen opzij en naar achteren doen. Je kindje leert rennen, al lijkt hij nog op een houten Klaas. Als hij zich met 1 hand goed vasthoud kan hij de trap op lopen,

2 jaar

Tussen de 1,5 en 2 jaar kan je kindje steeds beter lopen. Als je hem ondersteund kan hij nu op 1 been staan. Ook kan hij dingen van de vloer oprapen vanuit staande houding, zonder dat hij om valt. De trap op kon hij al, nu kan hij ook naar beneden lopen vasthoudend met 1 hand.

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.