Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bevallen doet pijn, het valt niet te ontkennen. Voor de één is de pijn beter te dragen dan voor de ander. Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstilling aan, endorfine. Als dit je niet voldoende helpt kun je kiezen voor meerdere soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling mét en zonder medicijnen. Je kunt van te voren al kiezen of en welke pijnbestrijding wenst en dit in het geboorteplan vermelden, maar ook tijdens de bevalling kun je nog kiezen voor pijnbestrijding.

Als je kiest om gebruik te maken van pijnbestrijding mét medicatie dan moet je naar het ziekenhuis. Maar thuis kun je ook een aantal dingen tegen de pijn doen.

Pijnbestrijding Thuisbevalling

Tijdens de beginfase van de bevalling kun je door verschillende houdingen de pijn dragelijker maken. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen, let op je ademhaling. Ga deze niet krampachtig inhouden. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Probeer een houding te zoeken wat het prettigst voelt, bijvoorbeeld liggend op bed op je zij, met een kussen tussen je benen. Rondlopen kan ook fijn zijn. Bij rugweeën kan het juist prettig zijn om op je handen en knieën te gaan zitten eventueel kun je dan met je heupen wiegen.

Warmte verlicht pijn. Leg een kruik op je buik en/of rug. Een warm bad of een warme douche kunnen ook voor verlichting zorgen. Let op, in bad mag alleen als je vliezen nog niet zijn gebroken!

Afleiding helpt. Luister naar muziek, kijk TV of lees een tijdschrift. Hoe meer je afgeleid bent, hoe minder je de pijn voelt.

Massage kan verlichtend werken. Denk hierbij aan je onderrug en eventueel je benen. Het kan ook fijn zijn om een constante tegendruk te hebben in je rug dit kan door je partner met twee vuisten in je rug te laten drukken.

Waterinjecties worden al jaren in Zweden, Denemarken en Canada gebruikt. Bij deze methode worden er vier injecties met steriel water in je onderrug geplaatst. Het is een behandeling zonder bijwerkingen en mag thuis gegeven worden. Ze onderdrukken twee a drie uur de rugweeën. Ook mag deze behandeling herhaald worden.

Geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een methode waarbij je jezelf kleine stroomstootjes toedient. Via elektrodes welke op je rug geplakt zijn komen de stroomstootjes je lichaam binnen en worden specifieke huidzenuwen geprikkeld die voor pijndemping zorgen. Aan deze methode zit geen risico voor jou en je baby.

Pijnbestrijding ziekenhuisbevalling

Zoals eerder genoemd moet je voor medicinale pijnbestrijding tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling worden dan namelijk constant in de gaten gehouden. De meest voorkomende medicinale pijnbestrijding zijn de ruggenprik, pethidine en het remifentanilpompje.

De ruggenprik (epiduraal) is een injectie welke je in je onderrug krijgt. Via een naald wordt er een dun slangetje in je rug aangebracht waardoor de medicijnen toegediend worden. Het slangetje blijft zitten, de naald wordt er weer uitgehaald. Er moet een anesthesioloog aanwezig zijn om van deze vorm van pijnbestrijding gebruik te kunnen maken. De ruggenprik werkt na ongeveer een kwartier en zorgt er voor dat je in je onderlichaam geen pijn meer voelt.

Pethidine wordt middels een injectie in je bil of bovenbeen toegediend. De injectie bevat een morfineachtig medicijn. Binnen een half uur begint het medicijn te werken. Helaas lijkt slechts de helft van de gebruikers ook daadwerkelijk effect van dit medicijn te ondervinden. Sommige vrouwen vallen zelfs in slaap, daarom wordt het niet meer toegediend aan het einde van de uitdrijving.Het pompje met remifentanil werkt al na 1 minuut. Er wordt een basisdosering afgegeven en zonodig kun je jezelf een extra dosis toedienen door op een knopje te drukken. Een ingebouwd beveiligingssysteem zorgt er voor dat je jezelf niet te veel toedient. Remifentanil bestrijd de pijn beter dan Pethidine en minder dan de ruggenprik. Het remifentanilpompje wordt op het infuus aangesloten. Je kunt er wat slaperig en duizelig van worden.

Óf en welke pijnbestrijding je kiest is aan jou. Zelfs als je van te voren besloten hebt geen gebruik te willen maken van pijnbestrijding, je mag altijd van gedachten veranderen. Een vrouw die geen pijnbestrijding gebruikt is niet stoerder. We beleven pijn allemaal op een andere manier.

Heb jij  pijnbestrijding tijdens de bevalling gebruikt? of wil je dit gaan gebruiken? Deel je ervaring door onderstaand een reactie achter te laten.


Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.