Reflux bij baby’s

Reflux bij baby’s is een aandoening waarbij de maaginhoud weer terug de slokdarm in stroomt. Dit kom vrij vaak voor bij baby’s en komt, doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag nog niet helemaal is ontwikkeld. De ontwikkeling van deze sluitspier gebeurd in de loop van het eerste jaar, waarna de klachten meestal verminderen en verdwijnen.

Twee vormen van reflux bij baby’s:

Bij gewone reflux spugen de kindjes regelmatig.
Bij verborgen reflux spuugt het kindje niet, maar komt de maaginhoud naar boven tot in de keel, waarna het weer naar beneden zakt.

Slokdarm ontsteking als gevolg van reflux.

Voedsel wat je doorslikt komt in je slokdarm, vanuit daar gaat het naar de maag. Op de overgang van slokdarm naar maag heb je een sluitspier, deze zorgt er voor dat de inhoud van je maag niet terug je slokdarm in gaat. Voedsel in je maag wordt vermengd met maagsap. De maag heeft een dikke slijmvlieslaag zodat deze bestand is tegen zoutzuur wat in het maagsap zit. Bij de slokdarm vind je niet zo’n beschermlaag, waardoor deze beschadigd kan raken als de maaginhoud in je slokdarm terecht komt met slokdarmontsteking tot gevolg.

Reflux bij baby’s kan zich op verschillende manieren uiten.

Ongecompliceerde reflux: Deze vorm van reflux zie je het meest. Er wordt regelmatig voeding teruggegeven. Het kindje heeft hier doorgaans geen last van en zolang hij goed groeit is er niet veel aan de hand en zal behandeling meestal niet nodig zijn. In de loop van het eerste levensjaar verdwijnen de klachten.

Gecompliceerde reflux: Bij deze vorm heeft je kindje wél last van het omhoogkomen van de voeding. De slokdarm is geïrriteerd en ontstoken. Dit doet natuurlijk pijn en je kindje zal meer huilen en slecht slapen. Ook eten ze vaak slecht, waardoor ze niet voldoende groeien. Deze vorm van reflux kan met medicijnen behandeld worden.

Atypische reflux: Bij deze vorm van reflux komt de maaginhoud in de luchtwegen terecht. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met de ademhaling. Kinderen kunnen hierdoor last krijgen van astma, bronchitis, keelontsteking of zelfs apneu. Bij apneu valt de ademhaling tijdelijk weg.

Een aantal tips die je bij reflux kunt toepassen:

  • Houd je kindje na het eten een half uur recht op.
  • Doe na het eten rustig met je kindje, geen spelletjes waardoor voeding naar boven kan komen.
  • Geef kleinere porties voeding en wat vaker op een dag.
  • Bij flesvoeding kun je deze indikken met bijvoorbeeld Johannesbroodpitmeel.

 

 

Bij vragen over reflux bij baby’s kun je altijd bij je huisarts of consultatiebureau terecht!

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.