spelen-met-je-baby
spelen-met-je-baby

Spelen voor baby’s van geboorte tot drie maanden oud

| Geen reacties

Baby’s vinden het leuk om te spelen. Niet alleen vanwege het spel zelf, maar vaak ook vanwege het contact met de ouder. Spelen is voor hun een manier om de wereld om zich heen te ontdekken en te begrijpen. Daarom zal je vaak zien dat bepaalde ritmes eindeloos herhaald kunnen worden. Tot het eigen is, en ze een nieuw patroon opzoeken.

Algemene tips bij het spelen met je baby:

 • Als je wilt gaan spelen neem hier dan de tijd voor. Baby’s doen veel op gevoel en hebben het gelijk door als je haast hebt.
 • Probeer te volgen in plaats van te leiden / sturen; biedt iets aan en kijk hoe je baby dat spel oppakt.
 • Iedere baby ontwikkeld zich in zijn eigen tempo, kan jouw buurkindje dat een maand jonger is dingen die je eigen baby nog niet kan. Heb geduld. Komt vanzelf.
 • Probeer je baby te gebruiken. Gesproken taal is nauwelijks aanwezig, maar met zijn mimiek, armen en voeten kan je baby al heel wat duidelijk maken.
 • Zorg voor een rustige omgeving, zodat je baby alle aandacht kan hebben voor het spel, speelgoed en jouw.

Spelen met zintuigen

In de eerste drie maanden ontdekken baby’s veel met hun zintuigen. Dit is hun link met de wereld om zich heen. Ze ontdekken wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Proeven volgt later.

Als pasgeboren baby is het zicht beperkt tot 20 cm, de afstand van borst tot hoofd van de moeder. Speelgoed met een hoog contrast; zwart / wit met felle primaire kleuren hebben daardoor de voorkeur. Onder andere aan de hand van de geur herkennen baby’s hun ouders, en voelen ze zich vertrouwd. Het gehoor ontwikkeld zich ook, zo zullen ze schrikken van harde onverwachte geluiden en kan een monotoon geluid zoals een zee of stofzuiger heel ontspannend werken. Ideaal als je baby moeilijk in slaap valt.

Voelen doen baby’s met hun hele lichaam. Ze vinden het fijn om opgepakt en geknuffeld te worden. Op dit contact is babymassage gebaseerd. In het begin zal het leven vooral gericht zijn op gevoed worden en slapen, als ze richting de drie maanden gaan kunnen ze een band opbouwen met mensen die ze veel zien en hierop reageren.

10 Spelideeën

Leuk om te weten hoe een baby zich ontwikkeld, maar wat kan je nou daadwerkelijk ook met een baby doen. Behalve ze knuffelen of in de box laten liggen?

 1. Waterpret; Baby’s vinden het erg fijn om in het water te liggen. Vanaf drie maanden kunnen ze mee gaan babyzwemmen. Daarvoor vinden ze het vaak ook heerlijk om gezellig mee te gaan onder de douche of in bad. Het doet ze herinneren aan de tijd die ze in de baarmoeder doorgebracht hebben. Voordat je in bad gaat, kan je het beste even de badkamer en slaapkamer voorverwarmen en alles klaarleggen. Zo vat je baby het minste snel kou.                                                                                                                 Bekijk ook eens onze leuke collectie UV- en zwemkleding!
 2. Kletspraat; Je baby vind het leuk als je probeert contact met hem te maken. Ze zullen al snel proberen om je gezicht te spiegelen. Als je gaat zitten met je benen in 90 graden op de grond, en je baby op je benen legt kan je een goed oogcontact opbouwen. Probeer eens verschillende toonhoogtes om te kijken waar je baby op reageert. Of imiteer zijn kreetjes en geluidjes. Of doe een gekke bekken wedstrijd, trek verschillende grimassen die je baby dan zal spiegelen
 3. Mobiel; Alles wat beweegt is interessant. Vooral lichtjes en geluid. Probeer dit wel te beperken zodat je baby niet teveel prikkels binnen krijgt. Er zijn speciale muziekmobiels met korte vrolijke dagmuziekjes en wat langzamere langer durende nachtliedjes. Vaak gebaseerd op klassieke muziek. Ook met ingebouwde lichtprojector.
 4. Babymassage; Als je de baby voor je op een handdoek op bed legt, en er zelf in kleermakerszit achter gaat zitten kan je hem makkelijk masseren (op de commode werkt ook). Ga voorzichtig zijn lichaamsdelen langs en masseer dit een voor een, rustig met een of een paar vingers. Als je baby ouder wordt kan je iets meer druk uitoefenen. Nu gaat het vooral om het aanraken. Denk bijvoorbeeld eens aan een soort cirkelende beweging op zijn buik, of het strelen onder de voetjes en het ‘ploppen’ van de vingers. Er zijn speciale Shantala baby massage cursussen die je in drie ochtenden de eerste kneepjes bij brengen.
 5. Tummy time; Niets anders dan tijd die doorgebracht wordt op de buik. Goed om de spieren in het nekje te oefenen en een voorkeurshouding tegen te gaan. Leg je baby bijvoorbeeld op een tafel neer en ga zelf op ooghoogte zitten. Probeer contact te maken met je baby zodat hij zijn hoofd zal optillen om je te kunnen zien. Dit hoeft niet gelijk tien minuten, maar bouw het op van bijvoorbeeld tien keer op een dag een minuutje.
 6. Spiegel; Baby’s vinden het erg leuk om in een spiegel te kijken. Houdt hem bijvoorbeeld vast voor de spiegel in de slaapkamer. Of koop bij de Ikea een kindveilige spiegel die je in de box kan hangen.
 7. Zelfstandig spelen; Baby’s kunnen meer dan je denkt. Stimuleer je baby om zelf tijd door te brengen in de box. Al is het maar met rondkijken en luisteren. Dit zal je later heel veel energie schelen.
 8. Kriebelspelletjes; Wie kent het rijmpje “Komt een muisje aangelopen, zo in … nekje gekropen” niet? Als je dit een aantal keer herhaald zullen de meeste baby’s het uitschateren van het lachen.
 9. Geluid en muziek; Muziek en geluiden, die ze ook al in de baarmoeder hebben kunnen horen zoals de tune van je favoriete tv-programma zullen ze rustig stemmen. Of wat dacht je van oceaangeluiden; die de geluiden van de baarmoeder nabootsen. Youtube staat er vol mee.
 10. Dragen; De vorige keer schreef ik al dat ik een ‘draagmoeder’ ben. Ik vind het heerlijk om mijn baby bij me te dragen als we op pad gaan. En op onrustige dagen ook binnenshuis. Gezellig dichtbij elkaar.

Baby bekijkt zichzelf in de spiegel.

Bekijk eens het filmpje van deze “grote baby’s” , ook erg leuk!!

Kortom, ook voor hele jonge baby’s is het mogelijk om door middel van spel een band op te bouwen met je baby. Probeer dit op een rustige veilige manier op te bouwen. Veel van de spelletjes zijn gebaseerd op de zintuigen horen, zien, voelen en ruiken. Datgene wat herhaald wordt zal snel als vertrouwd aanvoelen en dus herkend worden.

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Linda

Auteur: Linda

Welkom, ik ben Linda. Na een studie Pedagogiek ben ik in de kinderopvang belandt als pedagoge. In september 2011 ben ik getrouwd en we kwamen zwanger terug van de huwelijksreis. In juni 2012 mochten we onze dochter verwelkomen. Na twee maanden werd mijn contract niet verlengd en werd ik wat ze noemen thuisblijfmoeder. Toen zij acht maanden was werden we verblijdt met het nieuws dat we voor de tweede keer zwanger waren. In november 2013 is onze zoon geboren. Nog steeds breng ik de hele dag door met mijn kinderen en daar geniet ik van. Playful learning is een keyword in de opvoeding. Ik vind het heerlijk om de kinderen om me heen te hebben en bedenk van alles om samen met ze te doen en te zien hoe ze zich ontwikkelen. Om die reden zijn we ook beschikbaar als pleeggezin voor de crisiszorg, dat betekend dat we een slaapkamer beschikbaar hebben voor een tijdelijk pleegkindje. Het lijkt me leuk om jullie mee te laten lezen over het wel en wee in ons gezin. groetjes Linda

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.