Verslikking bij een baby

Verslikking bij een baby tot 1 jaar

Bij het eten van voedsel bestaat de kans dat je baby zich verslikt. Wij als volwassenen hebben hier ook mee te maken en weten hier meestal prima mee om te gaan. Maar als het je kleintje is die zich verslikt kan het soms wat paniek veroorzaken, zowel bij jou als je bij je kindje.

Je verslikt je wanneer je tegelijk kauwt en ademt. Voedsel komt dan ik de luchtpijp in plaats van in de slokdarm.

Bij verslikking zal het lichaam proberen het voedsel uit de luchtpijp te verwijderen door te gaan hoesten, het gezicht van je kindje kan hierbij rood aanlopen door de inspanning. Dit kan er vervelend uitzien, maar meestal zal door te hoesten het probleem opgelost worden.

Wat te doen bij verslikking?

Maar wat nou als het hoesten het probleem níet verhelpt. Weet je dan wat je moet doen? Verslikking bij een baby wordt anders behandeld dan bij een kind boven een jaar of een volwassene. Het is daarom goed om te weten hoe je in een dergelijk geval moet handelen. We hebben een filmpje voor je geselecteerd waarin uitgelegd wordt hoe je moet handelen bij een baby.

Als je baby niet (meer) hoest, huilt of bijna geen adem (meer) haalt dan bel je meteen 112!

Om te voorkomen of de kans kleiner te maken dat je baby zich verslikt is het verstandig hem alleen voesdsel aan te bieden wanneer hij rechtop zit (in een kinderstoel). Blijf altijd bij je baby als hij aan het eten is. Niet alleen veilig, ook wel zo gezellig.

Natuurlijk geldt bovenstaande ook bij verslikking in een voorwerp. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond, let er daarom op dat je kleine voorwerpen niet laat rondslingeren!

“Wil jij je kind gezond laten opgroeien? Het aantal kinderen met obesitas groeit dagelijks, maar jij hebt het heft in handen om hier iets aan te doen!” Bekijk direct deze recepten van Paleo Kids!! >>

Verslikking bij een kind boven 1 jaar

Bij een kind boven een jaar handel je net even anders dan bij een baby. Allereerst stimuleer je je kindje om te hoesten. Wanneer het hoesten niet voldoende effect heeft handel je zoals uitgelegd wordt, in onderstaand filmpje.

Zowel voor baby’s als voor kinderen boven een jaar geldt dat zodra er borststoten zijn toegepast je het kind altijd laat controleren door een arts,  omdat er inwendig letsel kan zijn ontstaan.

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.