Voorlezen aan je baby

| Geen reacties

Wanneer start je met het voorlezen van je baby?

Voorlezen aan je baby kun je al doen als hij of zij nog niet geboren is. Het is bewezen dat je kindje in je buik je stem kan horen en er ook vertrouwd aan kan raken. Praten tegen je ongeboren baby is hierdoor erg belangrijk. Hij of zij zal echt niet begrijpen wat je zegt, maar je stem zal vertrouwd raken. Ondanks dat je ongeboren baby je niet zal begrijpen is het soms lastig iets te bedenken om te vertellen. Hierbij is de oplossing een boek. Pak een (kinder)boek en lees je ongeboren baby voor. Je creëert zo al een band met je kindje voordat jullie elkaar gezien hebben.

Als je baby geboren is, blijf dan vooral door gaan met voorlezen. Ook nu zal je baby je woorden niet begrijpen, maar het horen van je stem stimuleert je kindje zijn of haar interesse in geluid en zal het de luistervaardigheden ontwikkelen. Daarnaast is een “voorlees moment” geweldig voor de ouder/kind relatie. Je bent even alleen met elkaar bezig, in onze huidige drukke en snelle maatschappij is het belangrijk om deze “quality time” regelmatig in te lassen. De meeste baby’s en kinderen zullen het “voorlees moment” als plezierig ervaren en hierdoor ontspannen. Voor het slapen gaan is daarom een goed moment om voor te lezen.

Waarom is voorlezen zo goed voor mijn baby?

Lezen helpt mee aan het opbouwen van een woordenschat bij je baby, daarnaast stimuleert het de fantasie en verbetert de communicatieve vaardigheden. Je zou kunnen zeggen, hoe meer je met je baby praat of aan je baby voorleest, hoe beter dit is voor de ontwikkeling. Vertel je kindje tijdens de wandeling wat jullie allemaal samen zien en blijf herhalen waar zijn of haar neus en oren enz. zitten. Dit gaat bij je baby echt niet vervelen, maar zal elke keer meer gewaardeerd worden.

Voorlezen is een goede aanvulling op de dagelijkse “gesprekken” die jij met je baby hebt. Het introduceert vaak andere woorden en klanken, waardoor je kindje op de leeftijd van 1 jaar alle geluiden geleerd heeft om de (Nederlandse) taal te kunnen spreken. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe meer woorden je kindje leert, hoe beter ze kunnen praten.

Wat is geschikt om aan mijn baby voor te lezen?

De eerste paar maanden zal je baby het ritme van de taal oppikken in plaats van de inhoud. Herhaling is goed om de taalvaardigheid op te bouwen. Om het interessant voor je baby te maken is het belangrijk om te variëren in toonhoogtes en gebruik verschillende stemmen voor verschillende personages. De inhoud is veel minder belangrijk, baby en kinderboeken zijn vaak goed geschikt om deze variaties in toonhoogtes te maken, maar je eigen boeken of magazines zullen ook zeker gewaardeerd worden door je baby. Je baby zal ook gefascineerd worden door plaatjes met felle kleuren en veel contrast, laat hem of haar deze dus ook zeker zelf bekijken. Het belangrijkste bij het voorlezen is dat je baby een verband gaat leggen tussen lezen en de dingen die hij of zij het allerbelangrijkste vindt: Jou aanwezigheid en jou stem! Hierdoor zal lezen een fijne ontspannen activiteit worden. Je hoeft echt niet de hele dag complete boeken te gaan voor lezen, maar regelmatig een aantal minuten kunnen een wezenlijk verschil maken.

Werkt dit ook met audioboeken of televisie?

“Helaas” Nee, zo makkelijk komen we er niet van af, we zullen tijd moeten investeren in de band en de ontwikkeling van onze baby. Baby’s moeten een emotionele band met de gesproken woorden voelen. Eigenlijk geldt voor elke activiteit die je met je baby doet, dat het om oprechte interactie moet gaan om aan jullie band te kunnen werken. Experts geven aan dat televisie of andere media geschikt zijn voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Hoe haal je het meeste uit voorlezen?

De interactie die je met je baby hebt is het allerbelangrijkste, even een moment met zijn tweeën. Nogmaals, de inhoud is niet belangrijk, als jullie het tijdens het voorlezen fijn hebben leert je baby ongemerkt een heleboel. En daarnaast bouw je aan een geweldige band met jou kindje!

Wij vinden het leuk als je dit bericht deelt!

Bookmark and Share
Een reactie, vraag of opmerking op dit bericht zal zeer gewaardeerd worden!

Dit artikel is geschreven door: .

Comments

comments

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.