Waar bevallen? Thuis, Ziekenhuis of een Kraamhotel.

Waar bevallen? In Nederland mag een vrouw zelf kiezen waar ze wil bevallen. Thuis, ziekenhuis of in een kraamhotel. Het is goed hier van te voren over na te denken, een besluit hierover nemen hoeft echter nog niet tenzij je in een kraamhotel wil bevallen. Zelfs als je in eerste instantie besloten hebt thuis te willen bevallen, kun je altijd nog naar het ziekenhuis. De reden om voor een deze locaties te kiezen verschilt per vrouw. We zetten een aantal voor en nadelen op een rijtje.

Thuisbevalling

Als je zwangerschap zonder complicaties is verlopen en er geen problemen bij een eerdere bevalling zijn geweest kun je thuis bevallen. Dit doe je onder begeleiding van een verloskundige.
Sommige vrouwen vinden het prettig om thuis te bevallen. Het is je eigen omgeving en je kunt doen en laten wat je wilt; rondlopen, douchen of een bad nemen. Dit kan je rust en ontspanning bieden en dit is weer belangrijk om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Helaas kunnen niet alle vrouwen die besluiten thuis te bevallen, hier ook daadwerkelijk bevallen. Wanneer er problemen ontstaan wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit kan zowel voor- , tijdens- of na de bevalling zijn. Bij een thuisbevalling dien je er voor te zorgen een kraampakket in huis te hebben.

Ziekenhuisbevalling

Sommige vrouwen kiezen er voor om in het ziekenhuis te bevallen terwijl een ander in het ziekenhuis moet bevallen in verband met een verhoogde kans op complicaties (medische indicatie). Voor sommige vrouwen bied juist de ziekenhuisbevalling rust en ontspanning. Medisch personeel is in de buurt wanneer nodig, ze hebben ‘de troep’ niet thuis of hoeven zich niet druk te maken dat ze buren tot last zijn. In principe wordt je door je eigen verloskundige begeleid tenzij je bent overgedragen aan de gynaecoloog of als er complicaties optreden. Als je op medische indicatie in het ziekenhuis gaat bevallen zijn er geen extra kosten aan verbonden. Dit geldt doorgaans wel voor vrouwen die kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Dit kun je in de polis van je zorgverzekering nakijken. Bij een ziekenhuisbevalling hoef je geen (volledig) kraampakket in huis te hebben.

Kraamhotel

Je kunt er ook nog voor kiezen om in een kraamhotel te bevallen. Je bevalt thuis, maar toch in huiselijke sfeer. Je kunt er terecht voor een normale bevalling, welke vaak door je eigen verloskundige wordt gedaan. Na de bevalling kun je je kraamtijd hier (gedeeltelijk) doorbrengen. Het voordeel is, dat alle zorg je uit handen genomen wordt. De kraamzorg is in het kraamhotel aanwezig. Vaak bestaat er ook een mogelijkheid voor je partner om te blijven slapen, al zitten hier vaak wel extra kosten aan verbonden. Voor jou en je kindje worden de kosten doorgaans vergoed door de zorgverzekering (houd wel rekening met een eigen bijdrage van €4,- per uur voor kraamzorg). Reden waarom mensen vaak voor een kraamhotel kiezen is, omdat ze in een verhuizing/ verbouwing zitten, onzeker zijn (er is 24 uur per dag een deskundige aanwezig), alleenstaande moeder zijn, geen last te hebben van alle mensen in huis.

Waar je ook wil gaan bevallen, probeer de plek te kiezen waar jij je prettig voelt. Goed kunnen ontspannen heeft een positieve invloed op de bevalling.

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.