Wanneer gaat mijn baby zitten?

Wanneer gaat mijn baby zitten? Veel ouders stellen zich deze vraag. De meeste baby’s leren zitten tussen de 4 en de 12 maanden. Om te kunnen leren zitten moet je kindje eerst voldoende kracht in zijn nekje en rugspieren hebben. De nekspieren train je door je kindje af en toe op zijn buikje te leggen. Hij zal dan zijn hoofd omhoog doen. Door te zitten worden weer spieren ontwikkeld die je kindje straks nodig heeft om te kunnen kruipen en lopen. Hieronder een indicatie wanneer welke ontwikkeling zich voordoet. Het betreft een indicatie, niet elke baby leert even snel zitten.

Het kost tijd

Je kindje zal niet van de één op andere dag zelfstandig kunnen zitten. Als je je kindje rond de 4 maanden rechtop zet, zal deze misschien een poging doen zelf te blijven zitten, maar naar een aantal seconde valt hij al om. Als je kindje rond de 5 maanden is, zal het al weer iets beter gaan. Misschien red hij het nu al om eventjes zonder steun rechtop te zitten. Bij maand 6 kunnen veel kindjes al zo’n 30 seconden zonder steun rechtop zitten. Dit zal alleen maar meer worden. Bij 8 maanden zijn dit meestal een aantal minuten. Toch blijft nog steeds de kans dat hij omvalt. Door veel te oefenen worden de spieren steeds sterker.

Steun

Tijdens het leren zitten is het belangrijk de goede ondersteuning te bieden. Je kan je kindje in het hoekje van de bank zetten, tegen jou aan of een voedingskussen gebruiken. Ook zal je kindje op een gegeven moment zijn eigen handje als steun gaan gebruiken. Zodra je kindje even zelfstandig kan zitten is het belangrijk dat hij zacht kan vallen. Leg bijvoorbeeld meerdere kussens om hem neer.

Als je kindje eenmaal een beetje kan zitten, dient te volgende stap zich aan: kruipen.

Dit artikel is geschreven door: .

2 reacties

  1. Bedankt voor een interessante blog

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.