Zwanger en werken

Nu je zwanger bent, heb je een hele hoop dingen waar je op moet letten. Zwanger en werken kunnen een prima combinatie zijn, maar je moet je wel goed bewust zijn van je zwangerschap. Sommige vrouwen hebben een risicovol beroep, zoals bijvoorbeeld politieagent of wanneer je in het ziekenhuis werkt en met infectiegevaar te maken hebt . Het spreekt voor zich dat je dan je beroep niet meer op de zelfde manier kunt uitoefenen als je gewend bent. Maar ook als je op kantoor werkt heb je genoeg dingen om rekening mee te houden.

Jou rechten tijdens de zwangerschap op een rijtje
-     regelmatige werk- en rusttijden
-     extra pauze (maximaal 1/8 deel van je werktijd)
-     een afsluitbare ruimte waar je kunt rusten (met bed of rustbank)
-     je hoeft niet over te werken of nachtdiensten te draaien
-    zwangerschapsonderzoek onder werktijd.

Probeer altijd in goed overleg met je werkgever deze punten te bereiken.

Tillen tijdens je zwangerschap

Je werkgever mag je niet verplichten zwaar lichamelijk werk te doen. Probeer te voorkomen dat je steeds moet bukken, hurken en/of knielen. In de laatste 3 maanden van je zwangerschap mag je niet vaker dan 1 maal per uur bukken, hurken en/of knielen. Als het om tillen gaat tijdens de zwangerschap en tot 3 maanden na de bevalling, moet je dit zoveel mogelijk beperken. Als je toch moet tillen, moet het in 1 handeling te tillen zijn en mag het niet meer dan 10 kilo wegen. Vanaf de 20e week mag je zelfs niet vaker dan 10 keer per dag, 5 kilo tillen. Vanaf 30 weken zwangerschap geld maximaal 5 keer 5 kilo per dag!

Zwanger en werken met chemische stoffen:

Pas altijd extra op met chemische stoffen en straling. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de stof waarmee je werkt en of dit schadelijk kan zijn voor je kindje. Werk daarnaast hygiënisch. Als het risico te groot is of er onzekerheden zijn dan ben je niet verplicht om met chemische stoffen te werken.

Straling:

Straling kan erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Straling komt bijvoorbeeld in kerncentrales voor, maar ook door röntgenstraling in het ziekenhuis, tandarts of dierenartsenpraktijk. Het is daarom belangrijk om je zwangerschap zo snel mogelijk te melden bij je werkgever.

Infecties:

Je bent niet verplicht om te werken daar waar je in contact kunt komen met o.a. het virus wat rode hond veroorzaakt of de parasiet wat toxoplasmose veroorzaakt. Alleen als je voldoende antistoffen hebt kun je je werk wel gewoon uitvoeren. Er zijn ook andere infecties die schadelijk kunnen zijn. Let daarom altijd goed op als je met geïnfecteerde patiënten werkt, met ziektekiemen of in de agrarische sector.

Andere risico’s:

- Stress: kan zowel voor jou als je kindje schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, ga in overleg met je werkgever als je een stressvolle baan hebt om dit te verminderen.
- Werk niet onder extreme hitte of kou tijdens je zwangerschap, maar ook niet als je borstvoeding geeft.
- Je mag niet worden blootgesteld aan schadelijk geluid. Het maximum ligt bij 80 db en 8 uren per dag.
- Je bent niet verplicht om onder overdruk te werken (bijvoorbeeld duiken).
- Ook mag je niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken (machinisten van bijvoorbeeld asfalteermachines en baggeraars).

Heb jij nog adviezen voor andere vrouwen over zwanger en werken, deel het onderstaand in een reactie!

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.