Zwangerschap bekend maken aan je omgeving

Nog steeds wordt geadviseerd om te wachten met je zwangerschap bekend maken tot je 3 maanden in verwachting bent. Na ongeveer 3 maanden is de kans op een miskraam aanzienlijk afgenomen en hierdoor wordt dit vaak gezien als het ideale moment om je zwangerschap bekend te maken.

Direct vertellen

Sommige mensen besluiten direct hun omgeving in te lichten over het wonder wat aan het groeien is. Dit kan een voordeel zijn. Zo kan je heerlijk met iedereen gaan fantaseren over je kindje, maar ook informatie uitwisselen over bijvoorbeeld kwaaltjes. Sommige mensen zijn er gewoon niet zo goed in een geheim te bewaren.

Familie en vrienden

Je kan een verschil maken tussen de mensen aan wie je het verteld. De meeste mensen die het in een vroeg stadium aan andere vertellen doen dit aan familie en/of goede vrienden. Dit zijn vaak de mensen met wie ze ook zouden praten als de zwangerschap tot een miskraam zou leiden.

Iedereen

Andere vertellen het aan hun volledige omgeving. Het nadeel hiervan is, dat als je een miskraam krijgt je deze mensen hier ook weer over moet informeren en dat is geen leuk onderwerp. Aan de andere kant kun je je juist extra gesteund voelen.

Zwangerschap bekend maken op je werk

Je zwangerschap bekend maken aan je werkgever hoeft officieel pas 3 weken voor je zwangerschapsverlof. In de praktijk gebeurd dit niet vaak, je buik heeft je al verraden. Daarnaast zet je je werkgever voor het blok.

Er kunnen ook juist redenen zijn om je werkgever (vroegtijdig) in te lichten. Dit is verstandig als je een risicovolle baan hebt bijvoorbeeld als politieagent, maar ook als je met chemische stoffen werkt of je veel moet tillen. Als je zwangerschapsklachten hebt kan je werkgever hier rekening mee houden, met goed overleg kom je een heel eind. Soms is je werkgever verplicht een andere- of aangepaste functie aan te bieden. Lees hier meer over in de blog: “Zwangerschap en werk”.

Al met al is er genoeg om over na te denken, alvorens je besluit het goede nieuws te delen. Het belangrijkste is dat je de manier kiest waar jullie je prettig bij voelen.

Wij zijn zeer benieuwd hoe en wanneer  jij/jullie je zwangerschap bekend hebben gemaakt. Deel het met ons in een reactie!

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.