Zwangerschap symptomen

Zwangerschap symptomen, er zijn verschillende en bij iedere vrouw zullen zich deze weer anders uiten. Het lichaam van de vrouw geeft vaak al vroeg aan dat er iets aan het veranderen is. Ben je benieuwd of je zwanger bent? De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent is door zwangerschapstest te doen. Er zijn wel symptomen die kunnen wijzen op een mogelijke zwangerschap. verder op in dit artikel bespreken we een aantal van deze symptomen.

Krijgt elke vrouw zwangerschap symptomen?

Elke vrouw is anders, dus ook haar ervaringen van de zwangerschap. Niet elke vrouw heeft dezelfde zwangerschap symptomen. Deze symptomen kunnen zelfs verschillen per zwangerschap. Doordat zwangerschap symptomen vaak lijken op de symptomen van voor en tijdens de menstruatie worden deze symptomen vaak niet herkend als zijnde zwangerschap symptomen.

Hieronder volgt een beschrijving van enkele van de meest voorkomende vroege symptomen van de zwangerschap. Je moet weten dat deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere dingen naast het zwanger zijn, dus als je een aantal symptomen herkent,hoeft dit niet te betekenen dat je zwanger bent. De enige manier om dit met zekerheid te kunnen zeggen is met een zwangerschapstest.

Gezond zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, dan wil je er natuurlijk alles aan doen zodat jou toekomstige kindje zo gezond mogelijk wordt. Bekijk hier hoe je Vitaal en gezond zwanger wordt door de juiste voeding!

Spotting en krampen

Een paar dagen na de bevruchting hecht de bevruchte eicel zich aan de wand van de baarmoeder. Dit kan één van de eerste tekenen van zwangerschap veroorzaken namelijk spotting (doorbraakbloeding) en/of het hebben van kramp.
Het bloeden heeft te maken met de eicel die zich in de baarmoeder heeft geïmplanteerd en heet dan ook implantatiebloeding. Dit symptoom treed over het algemeen op na zes tot twaalf dagen na de ovulatie. De krampen lijken op menstruatiepijn, zodat sommige vrouwen dit als begin van hun menstruatie zien.
Naast bloeden, kan een vrouw een witte, melkachtige afscheiding uit haar vagina hebben. Dit heeft te maken met de verdikking van de vagina wanden, die vrijwel direct na conceptie begint. Het is niet vreemd als je meer afscheiding hebt tijdens de zwangerschap. Wel behoort de afscheiding doorzichtig of wit te zijn en vloeibaar, slijmerig en plakkerig. Is dit niet het geval en heeft de afscheiding een sterke, onaangename geur en/of heb je pijnklachten, ga hier dan mee naar je huisarts. Het is belangrijk deze symptomen te bestrijden.

Veranderingen van je borsten

Veranderingen van je borsten is ook één van de zeer vroege zwangerschap symptomen. De hormoonspiegels van een vrouw veranderen snel na de conceptie. Vanwege de veranderingen kunnen je borsten na één of twee weken gezwollen zijn, pijnlijk worden of gaan tintelen. Ook kunnen ze zwaarder of voller voelen en kan aanraking onprettig zijn. Het gebied rond de tepels, genaamd de tepelhof of areola, kan ook donkerder gekleurd zijn. Deze symptomen houden doorgaans een aantal weken aan.

Vermoeidheid

Veel vrouwen zijn erg moe in het begin van hun zwangerschap. Dit zwangerschap symptoom kan al na één week van de bevruchting optreden en is vaak gerelateerd aan een hoog niveau van het hormoon progesteron. Ook kan het te maken hebben met het verlaagde niveau van de bloedsuiker, lage bloeddruk of de verhoogde bloedproductie. Het is belangrijk voldoende rust te nemen. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en ijzer kan het helpen compenseren.

Misselijkheid

Misselijkheid is een bekend symptoom bij zwangerschap. Maar niet elke zwangere vrouw krijgt het. De oorzaak is nog niet duidelijk. Er zouden diverse factoren zijn die ochtendmisselijkheid kunnen veroorzaken, zoals stressvolle emoties of de grote hoeveelheid oestrogeen die voor veranderingen in je lichaam zorgt. Doorgaans wordt er gesproken over ochtendmisselijkheid, maar het kan over de gehele dag ontstaan.

Sommige vrouwen hebben opeens meer zin in bepaalde voedingsmiddelen en sommige voedingsmiddelen kunnen ze niet eens meer zien of ruiken. Ook dit is gerelateerd aan hormonale veranderingen. Dit fenomeen kan de hele zwangerschap duren al zie je dat deze symptomen meestal na ongeveer dertien weken verminderen. Zorg er wel voor dat je gezond en gevarieerd blijft eten, zodat je de essentiële voedingsstoffen binnen krijgt, welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Als je je eten niet binnen kan houden neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Over tijd

Eén van de meest voor de hand liggende zwangerschap symptomen is een gemiste menstruatie. Maar niet alle gemiste of vertraagde menstruaties worden veroorzaakt door de zwangerschap. Er zijn redenen, naast de zwangerschap, voor het missen van een periode. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je bent aangekomen of juist bent afgevallen. Hormonale problemen, vermoeidheid of stress zijn andere mogelijkheden. Sommige vrouwen missen hun periode doordat ze stoppen met het nemen van de pil. Maar als je een periode over slaat of over tijd bent kun je een zwangerschapstest doen.

Andere zwangerschap symptomen in het kort

Zwangerschap brengt veranderingen in je hormonale balans. En dat kan leiden tot andere symptomen:

Frequent urineren:

Voor veel vrouwen, begint dit rond de zesde of achtste week na de bevruchting.

Constipatie

Tijdens de zwangerschap, kun je verstopt raken door het verhoogde niveau van het hormoon progesteron. Door dit hormoon passeert je voedsel langzamer je darmen. Probeer het probleem te verminderen door het drinken van voldoende water, het eten van vezelrijke producten en lichaamsbeweging.

“Ben je zwanger of wil je zwanger worden? En wil je niet onnodig kilo’s aankomen, maar juist energiek blijven en jouw baby de beste start geven?” Bekijk dan direct deze tips!! >>

Stemmingswisselingen

Deze komen vaak tijdens het eerste trimester voor en hebben te maken met de verandering van je hormonen.

Hoofdpijn en rugpijn

Veel zwangere vrouwen melden frequente lichte hoofdpijn, en anderen ervaren chronische pijn in de rug.

Duizeligheid en flauwvallen

Deze kunnen verband houden met verwijde bloedvaten, lagere bloeddruk en bloedglucose verlagen.
Een zwangere vrouw kan last hebben van alle zwangerschap symptomen of slechts één of twee. Indien de symptomen hinderlijk zijn, neem dan contact op met je huisarts.

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.