Zwangerschapstest wanneer?

De zwangerschapstest

Door middel van een zwangerschapstest kun je vroegtijdig vaststellen of je zwanger bent. Lees hier over wanneer een zwangerschapstest, welke zwangerschapstest enz..

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zodra de eicel zich bij een zwangerschap innestelt, ongeveer een week na de bevruchting van de eicel, gaat het lichaam een hormoon aanmaken. Dit zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) genaamd, wordt gemeten door een zwangerschapstest. Tijdens je gehele zwangerschap zal je lichaam dit zwangerschaps hormoon aanmaken, waardoor een zwangerschapstest deze gehele periode positief zal uitwijzen.

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen, maar hoe vroeg na de gemeenschap kun je deze test doen? Als je een zwangerschapstest te vroeg doet kan dit een verkeerde uitslag geven. Je kunt ongeveer vanaf 19 dagen na de gemeenschap testen of vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen.

Hoe doe je een zwangerschapstest?

Lees altijd de bijsluiter van een zwangerschapstest. Over het algemeen zal je de test een aantal seconden in je urine moeten houden. Als de urine goed is opgenomen zal er een controle streep zichtbaar worden. Na gemiddeld een 5 minuten zal de uitslag bekent zijn. Wanneer alleen nog de controle streep zichtbaar is dan ben je niet zwanger. Als je wel zwanger bent zal er een 2e streep zichtbaar zijn. Soms is het lastig te zien of de 2e lijn wel of niet verschijnt. Ook al is de lijn heel licht zichtbaar, dan is de uitslag gewoon positief. De meeste testen zijn voor 99% betrouwbaar, zo kun er vrijwel zeker van uitgaan dat de uitslag klopt. Bij een positieve uitslag zal de huisarts ook niet nogmaals een test doen.

Welke test moet ik gebruiken?

Er zitten verschillen tussen de zwangerschapstesten. Het grootste verschil zit in de gevoeligheid van de test. Een standaard zwangerschapstest reageert op 50mU/l hCG. Voorbeelden hiervan zijn de bekende Clearblue testen en de Predictor zwangerschapstest. Er bestaan echter ook extreem gevoelige testen zoals de  Xtra Sensitive, deze test reageert op 10mU/l hCG. De Clearview test reageert op 25mU/l hCG. De gevoeligheid van een test zegt niets over de betrouwbaarheid. Een vrouw heeft normaal een hCG waarde van 0-5mU/l, een test zal dus nooit positief zijn wanneer je niet zwanger bent.

Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap.

Vaak zijn er zonder dat je een test hebt gedaan al een aantal symptomen waardoor je kunt vermoeden dat je zwanger bent. Een aantal hiervan zijn:

  • Je ongesteldheid blijft uit of is lichter dan normaal
  • Je bent vaak misselijk
  • Je voelt je rusteloos
  • Je borsten zijn gevoelig
  • Je borsten zijn groter
  • Je tepels worden groter en donkerder
  • Je moet vaker plassen
  • Je bent vaak moe
  • Je krijgt last van brandend maagzuur en hoofdpijn
  • Je hebt veel stemmingswisselingen

Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest, thuis of bij de huisarts.

Dit artikel is geschreven door: .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.